Basudeb

General knowledge Questions and Answer | History g.k of the tropic | General knowledge Questions | gk questions | gk questions in english |




            Lucent's General Knowledge
         
                          History Part-2
     
           Vedic Culture (1500 BC--600 BC)


1. Who was the first European to designate Aryan as a race?
Ans:- Max Muller

2. The staple food of the vedic aryan was-
Ans:-Milk and its products (দুধ এবং দুগ্ধজাতীয় খাবার)

3. The battle of Mahabharata is believed to have been foughts at Kurukshetra for?

Ans. 18 days.

4. Who among the wrote Sanskrit grammar?

Ans:- Panini

5. Which River has mention in Rigaveda?

Ans:-Sindhu, Saraswati,yamuna, etc.

6. The major impact of culture on Indian history?

Ans:- Rigidification of case system (বর্ন প্রথা)

7. In which language was them Shrimad Bhagavad Gita originally written?

Ans:-Sanskrit

8. Purushasukta is founded in the?

Ans:- Rigavede.

9. Which river was identified by the Indian government as a national river?

Ans:- Ganga

10. Patanjali is well known for the compilation of--

Ans:- Yoga Sutra

11. The god who is the most prominent in "Rigaveda" is --

Ans:- Indra

12. The Rigveda god Varuna was--

Ans:-Guardian of the cosmic order(মহাজাগতিক দেবতা)

13. The words Satyameva Jayate in the state emblem of India have been adopted from which one of the following ?

Ans:- Mundak Upanishad

14. Upanishad are books on--

Ans:- Philosophy

15. The expounder of yoga philosophy was--

Ans:- Patanjali

16. The grate law giver of ancient times was--

Ans:- Manu (মনু শাস্ত্র)

17. The Word Gotra occurs for the first time in--

Ans:- Rigveda

18. "Auhtadhyayi" was written by--

Ans:-Panini

19. The literal meaning of the word Arya is--

Ans:- Superior (মহান)

20. The "Manu smriti" mainly deals with--

Ans:- Laws (আইন এর)

21. Who composed the 'Gayatri Mantra'?

Ans:- Vishwamitra

22. Author of 'Nayaya sutra' was--

Ans:- Gautam

23. The Word 'Aryan' means--

Ans:- Of Good Family

24. Which one of the following four vedas contains an account of Magical charms and spells?

Ans:- Atharvaveda (অথর্ববেদ)




                                        The End


Related to,

Lucent's General Knowledge English with Answer | General knowledge Questions and Answer | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | general awareness questions in english | gk questions and answers | gk online test. 


Post a Comment

0 Comments