Basudeb

General knowledge Questions and Answer | Lucent's g.k of the tropic | science gk | gk questions | general awareness questions in english | gk question answer |

General knowledge Questions and Answer | Lucent's G.K |


   
       
               Lucent's General Knowledge
       
                         History Part-3

                  Mahajanapada Period




      1. The indian king who opposed   alexander was--

Ans:- Chandragupta

2. What was the former name of North Bihar?

Ans:- Vajji

3. What was the earliest capital of Magadha?

Ans:- Rajgir

4. When Alexander invaded India who were the rurals of Magadha ?

Ans:- Nandas (নন্দ বংশ)

5. Who was the contemporary ruler of Alexander?

Ans:- Chandragupta Maurya

6. Where was the first republic of the world located in the 6th century BC ?

Ans:- Vaishali.

7. Who established Patliputra as the capital?

Ans:- Udayin (উদয়ন)

8. In which book is the description of the sixteenth Mahajanapada?

Ans:- Anguttar Nikaya (অঙ্গুত্তর নিকায়)

9. Where was the first capital of Magadha?

Ans:- Girivaraj (Rajgriha)

10. Who established Patliputra ?
Ans:- Udayin

11. Who founded the only republic of the world in Vaishali ?

Ans:- Lichhavi 

12. Which ruler was killed by his own son?

Ans:- Ajatasatru.

13. Mahajan situated on the bank of river Godavari --

Ans:- Assaka .

14. Who is the founder of the Nanda Dynasty ?

Ans:- Mahapadmananda.

15. During Alexander's invasion of India, which dynasty ruled in northern India ?

Ans:- Nanda Dynasty.

16. Between where is the city of Takshashila?

Ans:- Indus and Jhelum (সিন্ধু এবং ঝিলাম নদীর তীরে)



                                The End


Related to,

General knowledge Questions and Answer | Lucent's g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions |gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a Comment

0 Comments