Basudeb

General/Economy/ Banking Awareness 2020 | General Awareness Questions and Answer 2020 |

General/Economy/Banking Awareness on January 2020. Lates General Awareness in English


Mock test General/Economy Awareness 2020 in English.



1) Which city installed first of its kind high-end “reverse transcription-polymerase chain 
reaction” (RT-PCR) machines in India for quick detection of diseases like dengue, tuberculosis and swine flu?

a) Mumbai b) Chennai
c) Bengaluru d) Kolkata
e) Delhi

Ans:- D

2) What is the name of the fast petrol vessel recently inducted in the Indian Coast Guard?

a) Amrit Kaur b) Amrit Kund
c) Samudar Putri d) Neharika 
e) Trikand

Ans:- A

3) The Union Cabinet approved the 
establishment of the National Institute for Sowa-Rigpa in which place?

a) Kangra b) Hamirpur
c) Ladakh d) Leh
e) Kargill

Ans:- D

4) Who has been swon in as the New Chief Minstrer of Maharasthra?

a) Uddhav Bal Thackeray
b) Devendra Fadnavis
c) Ajit Pawar d) Sharad Pawar 
e) Sanjay Raut 

Ans:- A

5) Where in India approval has been granted for setting up of the world’s first CNG(Compressed Natural Gas) terminal at a port? 

a) Bhavnagar b) Kandla 
c) Vizag d) Chennai
e) Kolkata

Ans:- A

6) What does the letter ‘I’ denote in the term DICGC as used in the banking sector?

a) India b) Industrial
c) Infrastructure d) Insurance
e) Initiative

Ans:- D

7) Under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana every account holder gets a free accidental insurance cover of Rs. 2 lakh provided the Rupay Card issued in the account has been 
used at least once in _______ days? 

a) 30 days b) 90 days 
c) 40 days d) 60 days 
e) 45 days 

Ans:- B

8) Headquarters of the Global Organization "International Solar Alliance" are located in which city? 

a) Gurugram b) Noida 
c) Paris d) Geneva 
e) Sydney 

Ans:- A

9) Lieutenant Shivangi became the first female pilot to join Indian Navy on Dec 2. She will fly which aircraft?

a) Sea Harrier b) Dornier 
c) Sea King d) Daqotu
e) MiG-29

Ans:- B

10) Which state announced 'Arundhati Swarna Yojana' under which 10 grams of gold will be offered at time of marriage of poor girls?

a) Bihar b) West Bengal 
c) Assam d) Meghalaya 
e) Tripura

Ans:- C

11) Who created history by creating a new world record in the women’s 10m Air Pistol event, securing gold at the 2019 ISSF World Cup at Putian, China?

a) Manu Bhaker b) Elavenil Valarivan
c) Rahi Sarnobat d) Tejaswini Sawant
e) Heena Sidhu

Ans:- A

12) Name the company CEO who has been named at the top of the Fortune's annual Business Person of the Year list 2019.

a) Satya Nadela b) Indira Nooyi
c) Jeff Bezos d) Bill Gates
e) Jack Ma

Ans:- A

13) Wholesale banking generally caters to the requirements of 

a) Corporates b) Business houses
c) Public sector companies
d) All of the above
 e) None of the above

Ans:- D

14) Lack of access to financial services is 
technically known as

a) Financial instability
b) Financial inclusion
c) Financial stability 
d) Financial exclusion 
e) Poverty

Ans:- D

15) The Paris Agreement, 2015 adopted by nearly 200 nations, is associated with which field? 

a) Terrorism b) Climate Change
c) Global Warming d) Nuclear Weapon 
e) None of these 

Ans:- B

16) Under Standup India scheme, every bank 
branch is required to sanction at least two 
loans, with preference to SC/ST persons and 
women entrepreneurs. What is the maximum 
permissible amount of such loans?

a) 50 lakh b) 1 cr
c) 2 cr d) 25 lakh 
e) 75 lakh 

Ans:- B

17) As per a recent government report based on road accidents happened in 2018, in which state incidence of accidents was highest?

a) Maharashtra b) Kerala
c) Karnataka d) Tamil Nadu
e) Uttar Pradesh

Ans:- D

18) Kick off, Corner Kick, Throw in, Offside are the terms associated with which of the following sports?

a) Football b) Hockey 
c) Basket Ball d) Base Ball 
e) None of these 

Ans:- A


19) The green tea and white tea of which place were granted a geographical indication (GI) tag wef October 2019?

a) Siliguri b) Darjeeling
c) Dibrugarh d) Kangra
e) Jorhat

Ans:- B

20) Government launched ‘SAANS’ (Social 
Awareness and Action to Neutralise 
Pneumonia Successfully) campaign from 
which state recently?

a) Gujarat b) Bihar
c) Madhya Pradesh d) Rajasthan
e) Jharkhand

Ans:- A

21) A Non-Performing Asset in banking business means _____?

(a) A fixed asset of bank that is not giving any returns
(b) A deposit that has not been utilized for past 90 days 
(c) A loan in which interest and/or installments remains unpaid for more than 90 days 

a) only b b) only c
c) only a d) only b & c
e) only a & c

Ans:- B

22) Which of the following is not an Indian credit rating agency?
a) ICRA b) CARE
c) SMERA d) CRISIL
e) FITCH

Ans:- E

23) What is the main aim of the Fiscal Responsibility and Budget Management Act, 2003? 

1) To keep a check on the expenditure of the government 
2) To keep a check on the borrowing powers of the government 
3) To keep a check on the fiscal deficit of the government 

a) Only 1 b) Only 2
c) Only 1 and 2 
d) Only 1 and 3
e) All of these 

Ans:- E

24) Which of the following correctly define the biometric feature approved by the 
government for issuing Aadhar Card? 

a) 10 finger prints and iris scan 
b) Only ten finger prints
c) Two thumb prints and iris scan 
d) 10 finger prints and eye scan 
e) Any one of these 

Ans:- A

25) The government aims to achieve a target of reducing pneumonia deaths among children to less than _______ per 1000 live births by 2025.

a) Seven b) Six
c) Five d) Four
e) Three

Ans:- E

26) India slipped six places to the ______ position in the new World Talent Ranking done by IMD, Switzerland for 63 countries.

a) 33rd b) 37th
c) 43rd d) 59th
e) 60th

Ans:- D

27) A bilateral maritime exercise, Zair-al-Bahr or Roar of the Sea was held between India and ______ from November 17 to 21 to promote interoperability between the navies of the two countries.

a) Qatar b) Jordan
c) France d) U.K.
e) Japan

Ans:- A

28) In terms of number of spectators it can accommodate, which of the following is the largest stadium of India? 

a) Eden Gardens, Kolkata 
b) Wankhede Stadium, Mumbai 
c) Salt Lake Stadium, Kolkata 
d) Nehru Stadium, Delhi 
e) None of these 

Ans:- C


29) When a bank returns a cheque unpaid, it is called?

a) Mutation of cheque
b) Dishonour of cheque
c) Cancelling of cheque
d) Countermanding of cehque
e) None of these

Ans:- B

30) Which of the following is/are a benefit of cheque truncation in India?

1) It speeds up the process of collection of 
cheques resulting in better service to customers
2) It reduces the scope for clearing-related frauds 
3) It lowers the cost of collection of cheques
4) It minimizes loss of instruments in transit

a) Only 1 b) Only 2 
c) Only 3 and 4 d) Only 1 and 2
e) All of the above

Ans:- E

31) From Dec 1, government has made it mandatory to use RFID based Fastag at toll plazas on national highways. What is denoted by letter F in RFID?

a) Fast b) Frequency 
c) Fare d) Frequent 
e) None of these 

Ans:- B

32) Which of the following gases form 99 percent of total atmospheric gases?

a) Nitrogen and Hydrogen 
b) Oxygen and Hydrogen 
c) Nitrogen and Oxygen 
d) Oxygen and Carbon dioxide
e) None of these 

Ans:- C

33) The Union Government has launched which of the following programme with the aim of reducing malnutrition in India, based on a repository of diverse crops across India?

a) Bharatiya Poshan Kosh
b) Bharatiya Poshan Krishi Kosh
c) Bharatiya Krishi Poshan Kosh
d) Bharatiya Khadya Poshan Kosh
e) Bharatiya Poshan Vikas Kosh

Ans:- B

34) World Toliet day is observed on which date for inspiring action to tackle the global 
sanitation crisis?

a) November 11 b) November 13
c) November 15 d) November 19
e) November 23

Ans:- D

35) India’s first winter grade diesel sales center was opened in Ladakh region on November 7. Which oil company will supply this diesel?

a) Indian Oil Corporation b) Bharat Petroleum
c) Hindustan Petroleum
d) Reliance Petroleum
e) Essar Oil 

Ans:- A

36) Which Indian has been included in the ‘Time 100 Next’ list that includes those who are ready to make future in business, recreation, sports, politics, health and science?

a) Rohit Sharma b) Pankaj Adwani
c) PV Sindhu d) Dutee Chand 
e) Manu Bhakar

Ans:- D

37) Which of the following is NOT a source of tax revenue collected by the Government of India?

a) Custom Duty b) GST 
c) Corporate Tax d) Income Tax
e) Dividends and Profits

Ans:- E

38) Which of the following terms is not covered under general insurance?

a) Marine Insurance b) Fire Insurance
c) Motor Insurance d) Health Insurance
e) Life Insurance

Ans:- E

39) Which of the following is the longest river of the world?

a) Nile b) Amazon 
c) Brahamputra d) Mississippi
e) Yangtze 

Ans:- A

40) Where would you have to go if you want to visit Buddh International Circuit, India's only international standard Formula 1 racing court?

a) Saarnath b) Gandhinagar 
c) Noida d) Cuttack 
e) None of these 

Ans:- C

41) The TRACE Bribery Risk Matrix of USA that measures business bribery risk in 200 
countries, has named _________ as the country with lowest bribery risk.

a) Switzerland b) Norway
c) New Zealand d) Finland
e) Sweden

Ans:- C

42) Which country hosted the 11th BRICS Summit?

a) Brazil b) India
c) China d) Russia
e) South Africa

Ans:- A

43) Jair Bolsonaro, accepted Prime Minister Modi's invitation to become the chief guest at 
the Republic Day celebrations on January 26, 2020. He is president of which country?

a) Argentina b) Yugoslavia
c) The Netherlands d) Brazil
e) Peru

Ans:- D

44) Which bank was in news recently for earning profit more than aggregate profit of 17 Public Sector Banks in the quarter ending Sep 30, 2019?

a) IDFC First Bank b) Bandhan Bank 
c) Au Small Finance Bank 
d) Airtel Payment Bank 
e) IDBI Bank 

Ans:- B

45) 39th India International Trade Fair 2019 was held in Pragati Maidan, _______ from Nov 14 to 27?

a) Kolkata b) Hyderabad
c) New Delhi d) Patna
e) Mumbai

Ans:- C

46) What is the name of the ‘Ancient Water System of the Deccan Plateau’ in Bijapur, Karnataka, selected in the World Monument Watch List for 2020?

a) Suranga Bawadi 
b) Rani ki Vav
c) Aggarsen ki Bawadi 
d) Bija Bawadi
e) Karez ki Vav

Ans:- A

47) Global online retailer Amazon launched ______ in India to ensure that customers receive authentic goods when shopping on Amazon?

a) Project Eight b) No Fake - No Take 
c) Project Safety d) Project Zero
e) Customer Hero

Ans:- D



Related to,

MOST IMPORTANT GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER ON 2020

Post a comment

0 Comments