Basudeb

current affairs | current affairs 2020 | today current affirs | current affairs 2020 in English |

CURRENT AFFAIRS 2020

Welcome to our site.It was Originally Created For Most Important General Knowledge and Awareness for all Competitive Government Exam Like to  SSC,NDA,BANK,WBCS,CGL,UPSC, RAILWAY, STATE JOB.We get More Found Lates Current Affairs,Mock Test,History, Geography, Science Of All Part,Lucent,News Paper Releted G.K and G.A


CURRENT AFFAIRS ON JANUARY 2020



1. What is the name of common currency recently announced by West African 
countries?

Ans:- ECO

2.Which nation has announced 'Gandhi Citizenship Education Prize'?

Ans:- Portugal 

3. What is 'Ursids' that was  recently mentioned in the news?

Ans:- Meteor Shower

4. Which country will host '36th International Geological Congress in March 2020'?

Ans:- India 

5. Where is the Multi-faceted 'Bharat Vandana Park' being constructed?

Ans:- New Delhi

6. Who won the 49kg category gold medal at '6th Qatar International Cup' in Doha?

Ans:- Mirabai Chanu

7. Which state government has launched 'Mission Shat Pratishat' to achieve 100% result in classes 5, 8, 10, and 12 of government schools.?

Ans:- Punjab

8. Consider the following statements with respect of ‘Global Refugee Forum’:

1.The aim of the first meeting of Global Refugee Forum was to form an international convention regarding
resettlement of the global refugees by
2020.

2. India will be first country from South Asia region to sign this convention.

3. India is also a signatory to the UN Refugee Convention of 1951 or the 1967 Protocol which protects refugee rights.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only  b) 1,2  and 3 only
c) 1 and 2 only d) None of the Above

Ans:- (d)

9. Consider the following statements with respect to the ‘second India-US 2+2 dialogue’:

1. Both countries have signed the Industrial Security Annex (ISA).

2. It will facilitate the exchange of classified military information between Indian and the US defense industries.

3. It is the highest-level  institutiona mechanis mbetweenthe two countries.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 2 only b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only d) 1,2 and 3

Ans:- (d)

10.   following Consider the statements:

1. NITI Aayog has drafted a roadmap for achieving population stabilisation in collaboration with the Population Foundation of India (PFI) by 2030.

2. NITI Aayog  will  be key nodal agency for implementing this new law.

Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only
c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans:- (d)

11. Consider the following statements with respect of ‘Climate Change Performance Index 2020’:

1. It has been released by United Nations Framework Conventionon Climate Change.

2. India has been placed ninth on the CCPI 2020.

Which of the statements given above is/are correct?

A) 1 only  B) 2 only

C) Both 1 and 2  D) Neither 1 nor 2

Ans:- (B)


NOTE:
 For more important General Knowledge /General Awareness/ Current Affairs/  all kinds of  G.K/G.A/C.A  part i will given very very important all type Questions for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.


Related to,
current affairs | current affairs 2019 | current affairs 2018 | today current affairs | current affairs 2019 in English |  vision ias current affairs | current gk | daily current affairs | current affairs 2019 in english | today current affairs in english | gk current affairs | ice current affairs | current affairs of 2019 | talent current affairs | latest current affairs |

Post a comment

0 Comments