Basudeb

Current Affairs 2020: Important Daily Current Affairs

Most Important Current Affairs January 2020 | Helpful For all Competitive Exam



1. Consider the following statements:

1. China has replaced India to become the highest remittance receiving country.
2. Syria has the highest population of internally displaced people.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

2. Consider the following statements:

1. Bougainville island is located east of Papua New Guinea.
2. Buka is the main town of Bougainville.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C

 3. Which of the following sequences correctly represent the order of countries from North to South?

(a) Myanmar, Sri Lanka, Maldives, Indonesia
(b) Myanmar, Sri Lanka, Indonesia, Maldives
(c) Maldives, Sri Lanka, Myanmar, Indonesia
(d) Myanmar, Indonesia, Sri Lanka, Maldives

Ans:- A

4. Consider the following about International Criminal Court:

1. ICC is not an agency of UN.
2. India has neither signed nor ratified the Rome Statute on ICC.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C

5. Which of the following sequences correctly represents the order of ports from east to west direction?

(a) Chabahar Port, Gwadar Port, Kandla Port
(b) Kandla Port, Gwadar Port, Chabahar Port
(c) Gwadar Port, Chabahar Port, Kandla Port
(d) Kandla Port, Chabahar Port, Gwadar Port

Ans:- B

6. Consider the following statements about Anglo-Indians:

1. Anglo-Indians were for the first time officially
recognised in India as per the Census of 1911.
2. Anglo-Indian is a person who has European or
American descent and has been domiciled in India.
3. Anglo-Indians are represented in House of People and State Legislative Assemblies.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) None of the above

Ans:- B

7.  Consider the following statements about Citizenship Amendment Act, 2019:

1. Citizenship Amendment Act, 2019 primarily changes the definition of “illegal migrant” as provided in Citizenship Act, 1955.
2. Citizenship Amendment Act, 2019 relaxes the ground for grant of citizenship under naturalisation process.
3. The provisions of Citizenship Amendment Act, 2019 shall not apply to area under Inner Line Permit.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 2 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans:- D

8. Consider the following statements about Inner Line Permit:

1. The Inner Line Permit was established by the British government under the Bengal Eastern Frontier Regulations, 1873.

2. Under the system of Inner Line Permit, outsiders have to obtain permission from the respective state governments to enter the designated territory.

3. System of Inner Line Permit is applicable in all the seven states of North East.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans:- A

9. Consider the following statements about Good Governance Index:

1. Good Governance Index takes into account ten different parameters which are then measured on total fifty indicators.

2. The Good Governance Index assesses the Status of Governance and impact of various interventions taken up by the State Government and Union Territories.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C

10. Which of the following statements about National Legal Services Authority is/are correct?

1. Chief Justice of India is its Executive Chairman.

2. It frames the most effective and economical schemes for the purpose of making legal services available to
the weaker sections of the society.

3. It takes necessary steps by way of social justice litigation with regard to consumer protection, environmental protection or any other matter of special concern to the weaker sections of the society.

4. It trains the social workers in legal skills for promotion of justice and monitors and evaluates implementation of the legal aid programmes and schemes and also
provide for their independent evaluation.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2 and 3 only

Ans:- B


11. With which among the following countries has India signed Free Trade agreement (FTA)?

1. USA 2. Japan
3. South Korea
4. Sri Lanka

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 2, 3 and 4

Ans:- D

12. With respect to operation Twist carried out by RBI recently, consider the following statements:

1. It refers to buying of short-term G-Secs and simultaneously selling long term G-Secs to influence the yield rates.
2. It would lead to decrease in long term rates of Interest in the Indian Economy.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

13. With reference to Provisioning Coverage Ratio (PCR), consider the following statements:

1. Under the RBI's provisioning norms, the banks are required to set aside certain percentage of their profits in order to cover risk arising from NPAs

2. The Provisioning Coverage Ratio (PCR) remains same for all the categories of NPAs.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- A

14. Which among the following is/are considered to be part of India's Forex Reserves?

1. Foreign Currency Assets (FCA)
2. Gold
3. Special Drawing Rights (SDRs)

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans:- D

15. With reference to Peer-to-Peer Lending platforms in India, consider the following statements:

1. These Platforms are allowed to accept deposits and lend loans to their customers.
2. These Platforms are presently regulated by the RBI.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

16. Which of the following organizations publishes the Gender Gap Index?

(a) UN Women
(b) United Nations DevelopmentProgramme
(c) World Economic Forum
(d) World Bank

Ans:- C

17. World Bank has recently set a target of halving the ‘learning poverty’ across the world by 2022. In this context, consider the following statements with respect to ‘learning poverty’.

1. It is the lack of minimum reading proficiency of 10-year old children.
2. It measures reading ability of school going children only.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- A

18.  India has a score of 0.44 in the Human Capital Index released by World Bank. What does this imply?

(a) Only 44% of the population of India are fully developed and work with optimum productivity.
(b) A child born in India will only be 44% productive when he attains the age of 18 compared to what he/she would be had he received full education and health.
(c) Only 44% of the population is employable in India.
(d) All of the above

Ans:- B






19.  ‘90-90-90’ strategy is often seen in news in which of the following context?

(a) It is a poverty alleviation target set under SDG framework.
(b) It is the global strategy to end the HIV epidemic.
(c) It is a strategy to increase immunization coverage for measles.
(d) It is a climate change strategy for low lying areas.

Ans:- B

20. Consider the following statements with respect to measles.

1. Measles is a contagious viral disease.
2. The major reason for increase in cases of measles world over is vaccine hesitancy.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C

21. Consider the following statements about World malaria report 2019:

1. The report is released annually by UNICEF in collaboration with Doctors without Borders.
2. According to the report, India registered an increase in malarial cases in 2018 as compared to previous year.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- D

22. Consider the following statements related to National Broadband Mission:

1. The main objective of the mission is to provide broadband access to all villages by 2022.
2. The ambitious project will involve laying down around 30 Lakhs kilometre route Optical Fiber Cable

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C

23. Consider the following statements related to GITA -Global Innovation & Technology Alliance:

1. It is a not–for–profit Public Private Partnership (PPP) company promoted jointly by the Technology Development Board (TDB), Department of Science &
Technology (DST), Government of India and FICCI.
2. It aims to encourage industrial investments in innovative technology by providing soft funding.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

24. Consider the following statements about Atal Innovation Mission:

1. The mission is establishing Atal Tinkering Laboratories (ATLs) in schools across India.

2. The mission will provide grant-in-aid that includes a one-time establishment cost of Rs. 40 lakh and operational expenses of Rs. 40 lakhs for a maximum period of 5 years to each ATL.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- A

25. Consider the following statements related to RISAT-2BR1:

1. The satellite will be used for agriculture, forestry, disaster management support and national security.
2. The satellite is China’s radar imaging and earth observation satellite.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- A


26. Article-6 of the Paris Climate deal relates to which of the following?

(a) Increasing carbon sinks to achieve carbon neutrality
(b) Focusing of Oceans as an important carbon sink
(c) Developing of market and non-market-based approaches to mitigation of greenhouse emissions
(d) Restricting global increase in temperature up to 2 degree Celsius

Ans:- C

27. According to the India State of Forest report 2019, Which of the following states has the largest forest cover in India?

(a) Arunachal Pradesh (b) Chhattisgarh
(c) Himachal Pradesh (d) Madhya Pradesh

Ans:- D

28. Global Climate Risk index is released by which of the following organizations?

(a) UN framework Convention on Climate Change
(b) UN Environment program
(c) German Watch
(d) Green Peace

Ans:- C

29.  Which of the following heavy metals is/are known to be contaminating Indian Rivers?

1. Arsenic
2. Cadmium
3. Lead

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1,2 and 3

Ans:- D

30. Which of the following statements is/are correct about Jal Shakti Abhiyan?

1. The Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti is the nodal agency for this campaign.

2. It involves Renovation of traditional water bodies/tanks and intensive afforestation program.

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C


31. Consider the following statements:

1. Sattriya was given classical dance status in 2012.
2. Madhabdev Award is given by the Government of Assam

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

32. With respect to Bamboo Chicken, which of the following statements is/are correct?

1. It is a delicacy of Karnataka.
2. Its original preparations were started by the Konda Reddi tribe.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

33. Consider the following statements:

1. The Nagarjunakonda inscription of the Ikshavaku king Ehavala Chantamula issued in 4th century A.D. is considered the earliest Sanskrit inscription in South
India.
2. Saptamatrikas are a group of seven female deities worshipped in Hinduism as personifying the energy of their respective consorts.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C

34. With respect to Indian Culture Portal, which of the following statements is/are correct?

1. It has been developed by IIT -Delhi.
2. The portal is available in regional languages as well.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- D

35. Consider the following statements:

1. “One caste, one religion, one God” was the universal message of Dayanand Saraswati.
2. Shree Narayan Guru lent his support to the Vaikkom Satyagraha.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- B

36. Consider the following statements regarding Blue Water Force:

1. It is a Navy that can go into the vast, deep oceans of the world.
2. India has attained Blue Water Force capability.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans:- C


Related to,


Post a comment

0 Comments