Basudeb

General knowledge Questions and Answer | indian Economy and politi g.k | General knowledge Questions | gk questions in english |

General knowledge Questions and Answer | Indian Economy and Polity|


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank 
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy 
Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.



MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE RELETED OF INDIAN ECONOMY AND POLITY



1. The open market operations refer to the sale and purchase by the RBI of ?

Ans:- i).foreign exchange ii).good iii) .government securities

2. Nationalisation or public control of an industry is often supported by economists because ?

Ans:- it is natural monopoly.

3. The sum of the marginal propensity to consume and the marginal propensity to save must be equal to ?

Ans:- One.

4. India is a republic because ?


Ans:- its head of the state is elected.


5. The most serious economic problem of india is ?


Ans:- poverty, not enemployment.


6. The open organisation for industrial finance in india is ?


Ans:- IDBI.


7. The overall stategy for the second five-year plan was ?


Ans:- prof. P.C Mahalanobis.


8. Stability of the prices can be brought about by ?


Ans:- increasing production and controlling the criculation.


9. Which of the considered as component of domestic resources ?


Ans:- Deficit financing.


10. Closed economy means an economy having ?


Ans:- controlled supply of money.


11. The C.A.A act,1986 provides for how years of his citizenship ?


Ans:- 5 years.


12. Which of the authorities can deprive a person of his citizenship ?


Ans:- Central Government.


13. The fundamental rights have been borrowed from ?


Ans:- Australia.


14. The Election commission is ?


Ans:- a constitutional body.


15. In the Indian constitution the fundamental rights have been included in ?


Ans:- Part III of the construction.


16. How many freedom were originally provided under article 19 ?


Ans:- 7.




                             THE END



For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

Related to,

General knowledge Questions and Answer | indian economic and polity | g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 


                               Thanking You


Post a comment

0 Comments