Basudeb

General knowledge Questions and Answer | indian polity and economic g.k of the tropic | gk questions | gk questions in english |

GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER | INDIAN ECONOMIC AND POLITY


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.



MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLED RELETED TO INDIAN ECONOMY AND POLITY TROPIC.



1. The election of the president can be challenged ?

Ans:- in the supreme court.

2. Judges of the high courts cannot practise after relivement in ?

Ans:- The High courts serred by them.

3. Who is normally the chanceller of the state university ?

Ans:- Governor of the state.

4. The Panchayati Raj institutions in india get their funds mainly from ?

Ans:- Government grants.

5. If a no-confidence motion is paned against a minister ?

Ans:- The whole council of ministers has to resign.

6. Which is not in the state list under the constitution of india ?

Ans:- Betting and gambling.

7. Currency notes of RBI must be baeked by not less than a specified ?

Ans:- percentage of note issue in the form of gold and foreign securities.

8. A subscriber to the new issues expecting to sell his allotment of securities at a profit when trading in them begins is called a?

Ans:- Stag.

9. Total Revenue of a firm is maximum when Marginal revenue?

Ans:- its ioss does not exceed a specified amount.

10. The name of a candidate for the office of President of India may be proposed by ?

Ans:- any 10 members of the electoral college.

11. If income is below equilibrium ?

Ans:- income will tend to rise.

12. A firm will shut down rather than carry on producing in the short run if ?

Ans:- total revenue is less than total variable cost.

13. A firm is said to be of optimum size when ?

Ans:- average total is at a minimum.

14. It will pay a monopolist to cut the price of his product if ?

Ans:- Marginal revenue is greater than marginal cost .

15. The judges of thigh courts in india are appointed by ?

Ans:- The prosident of india.

16. The president of India may resign his office by writing under his hand a latter of resignation addressed to the ?

Ans:- Vice-president

17. Inter-pretation of india constitution is based on the spirit of the ?

Ans:- Preamble 



                              THE END

For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts


RELATED TO,

General knowledge Questions and Answer | indian polity and economic g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions| gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a comment

0 Comments