Basudeb

General knowledge Questions and Answer | geography g.k | General knowledge Questions | gk questions in english

GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWER | GEOGRAPHY G.K


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.




MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLED RELETED TO GEOGRAPHY OF ALL TROPIC



1. The first coal mine in india was opened at ?


Ans:- Raniganj


2. The indian states which have common borders with Pakistan are ?


Ans:- Gujarat,jammu and Kashmir, Punjab and Rajasthan.


3. The largest number of volcanoes are found in ?


Ans:- Circle of fire.


4. 'Roaring Forties' are ?


Ans:- Ocean current in Northern Hemisphere.


5. Between which country is Florida strait located ?


Ans:- Cuba and Bahamas.


6. Earliest rocks formed on earth's surface are ?


Ans:- Igneous.


7. Why is there a severe difference in the climates of Northern and Southern Hemisphere ?


Ans:-  i) Due to rotation of the earth on its axis.  ii) Due to revolution of the earth around the sum on its orbit.


8. Days and Nights are equal through out the globe ?


Ans:- Twice in a year.


9. Panama canal was built to link ?


Ans:- Atlanta Ocean and Pacific Ocean.


10. Which is present in the largest amount in terms of percent by mass in the earth's crust?


Ans:- Oxygen.


11. The biggest delta and the largest fresh water lake in the world are respectively ?


Ans:- Ganges- Brahmaputra and Lake Superior.


12. In which of the onehorned rhinos are profected ?


Ans:- Kajiranga Sanctuary.


13. The zone of influence around a ports the area with in which exports are collected and importants are distributed is called to its ?


Ans:- Winter land.


14. Winds blowing in the northern hemisphere in a clockwise direction with high pressure at the centre is known as ?


Ans:- Cyclones.


15. Contour farming is especially useful against erosion by ?


Ans:- Glaciers.


16. If a place is located at 20 degree North,80 degree East, in which continent is it likely to be ?


Ans:- Asia


17. The tribal Maoris are considered natives of ?


Ans:- New Zealand.



                               THE END

For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

RELATED TO,

General knowledge Questions and Answer | geography g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions |  g | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a Comment

0 Comments