Basudeb

General knowledge Questions and Answer | History g.k | General knowledge Questions | gk questions | gk questions in english | gk question answer

General knowledge Questions and Answer | Indian History |


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.



MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLED RELETED TO INDIAN HISTORY.



1. The famous Quit india resolve,the top congress leaders were arrested on ?

Ans:- August 9, 1942.

2. Dyarchy as the form of government at the provincial level was introduced by the ?

Ans:- Government of india Act. 1919

3. Why did the Cripps Mission Fail ?

Ans:- It refused a war-time national government with powers.

4. The Moplah Revolt was organised by the Musslim agri cultural workers of ?

Ans:- Malabar.

5. The Kalinga war is famous in the history of India because ?

Ans:- it marked a change in the foreign policy of ashoka.

6. The kushans belonged to ?

Ans:- The yuechi tribe of china.

7. The origin of the Gupta dynasty is generally traced from ?

Ans:- Sri Gupta.

8. Which Mughal ruler died by falling from the stairs of his library ?

Ans:- Humayun.

9."Khilafat" movement subsided because of the ?

Ans:- Accession of Kamal pasha on the throne of turkey.

10. The basic education advocated by Gandhi in Wardha congress is related with ?

Ans:- Social relevance of education in society.

11. With the death of Lokmanya tilak in 1920 the ?

Ans:- Gandhian era began with the undisputed leadership of  M.K.Gandhi.

12. The amount of tax in Mausian era equalled ?

Ans:- 1/6 th of the total produce.

13. Sikandar lodi attached bengal during the reighn of ?

Ans:- Alauddin Hussain Shah.

14. Who described india as an ethnological museum ?

Ans:- V.Smith

15. The Rashtrakuta King who constructed the famous rockcut temple of siva at Elora was ?

Ans:- Krishna I.(first)

16. Krishnadeva Raya belonged to the ?

Ans:- Taluva dynasty.

17. Prithviraj chauhan was defeated by Mohammad of ghour at the battle of ?

Ans:- Tarain.

18. Qutubuddin Aibak who founded the slave dynasty in india had his capital at ?

Ans:- Lahore.



                             THE END


  • For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

Related to,

General knowledge Questions and Answer | History g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a comment

0 Comments