Basudeb

General Awareness 2020 | UPSC,SSC,NDA General Awareness on 2020 | Lates General Awareness |

GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER | GENERAL AWARENESS IN ENGLISH |

Most Important General Awareness Questions and Answer in English.





1. Ashtapradhan was a council of ministers:

(a) in the Gupta administration
(b) in the Chola administration
(c) in the Vijayanagar administration
(d) in the Maratha administration


Ans:- D

2. Which one among the following newspapers was published first?

(a) The Madras Mail
(b) The Indian Social Reformer
(c) The Bengal Gazette
(d) The Times of India


Ans:- C


3. Jiatrang Movement started in ?

(a) Nagaland (b) Tripura
(c) Manipur (d) Mizoram

Ans:- C

4. Which term is not used in the preamble of the Indian constitution ?

(a) Republic (b) Integrity
(c) Federal (d) Socialist


Ans:- D


5. The Prime Minister of India is the head of the ?

(a) State Government
(b) Central Government
(c) Both the State and Central Government
(d) None of them


Ans:- B


6. How many types of writs can be issued by the supreme court?

(a) 2 (b) 3
(c) 5 (d) 6

Ans:- C

7. The Indian Economy is characterised by ?

(a) pre-dominance of agriculture
(b) low per capita income
(c) Massive unemployment
(d) All of the above


Ans:- D


8. The Green Revolution in India has contributed to ?

(a) inter-regional inequality
(b) inter-class inequality
(c) inter-crop inequality
(d) all of the above

Ans:- D

9. Core industries include ?

(a) basic industries
(b) industries catering to defence requirements
(c) critical industries
(d) all the above


Ans:- C


10. Which zone of a candle flame is the hottest ?

(a) Dark innermost zone
(b) Outermost zone
(c) Middle luminous zone
(d) Central zone

Ans:- D

11. Which one of the following is used to remove Astigmatism for a human eye?

(a) Concave lens (b) Convex lens
(c) Cylindrical lens (d) Prismatic lens

Ans:- C

12. Which one of the following is a mixed fertilizer?

(a) Urea
(b) CAN
(c) Ammonium sulphate
(d) NPK

Ans:- D

13. The most reactive among the halogens is ?

(a) Fluorine (b) Chlorine
(c) Bromine (d) Iodine

Ans:- A

14. ‘Athlete’s Foot’ is a disease caused by ?

(a) Bacteria (b) Fungus
(c) Protozoan (d) Nematode

Ans:- B

15. With which game is ‘Bully’ associated ?

(a) Cricket (b) Football
(c) Golf (d) Hockey

Ans:- D

16. Indian Standard Time relates to ?

(a) 75.5º E longitude (b) 82.5º E longitude
(c) 90.5º E longitude (d) 0º longitude

Ans:- B

17. In which Eco-system Grassland is included ?

(a) Marine (b) Fresh water
(c) Terrestrial (d) Artificial

Ans:- C

18. The ........... key and the ........... key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks.

(a) Control, Alt
(b) Function, toggle
(c) Delete, Insert
(d) Caps Lock, Num Lock

Ans:- A

19. The primary output device for computers is a.................

(a) video monitor (b) printer
(c) keyboard (d) mouse

Ans:- A

20. The name of the location of a particular piece of data is its .................

(a) address (b) memory name
(c) storage site (d) data location

Ans:- A

21. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called ?

(a) dock platform
(b) passenger platform
(c) island platform
(d) goods platform

Ans:- C

22. Indian Railways Nationalised in which year ?

(a) 1952 (b) 1950
(c) 1951 (d) 1954

Ans:- B

23. Railway Staff College is situated at ?

(a) Mumbai (b) Secundrabad
(c) Ahmedabad (d) Vadodara

Ans:- D

24. Who has been appointed as National Security Adviser (NSA) by Donald Trump ?

(a) Robert Cutler (b) Gordon Gray
(c) Michael Flynn (d) Susan Rice

Ans:- C

25. What is the currency of Cyprus?

(a) Euro (b) Dollar
(c) Dinar (d) Peso

Ans:- A

26. Supreme Court has banned Jallikattu, which is a sports related to taming of which animal?

(a) Bull (b) Lion
(c) Buffalo (d) Elephant

Ans:- A

27. Which NASA Astronaut has recently become the oldest woman to travel in the Space ?

(a) Ellen Baker (b) Mary Cleave
(c) Anna Fisher (d) Peggy Whitson

Ans:- D

28. Who is the Minister of Petroleum and Natural Gas?

(a) Dr. Jitendra Singh
(b) Dharmendra Pradhan
(c) Chaudhary Birender Singh
(d) Anant Geete

Ans:- B




Related to,

Post a comment

0 Comments