Basudeb

general awareness | general awareness 2019 | general awareness in English |ssc general awareness| general awareness for rrb ntpc|

GENERAL AWARENESS | GENERAL AWARENESS QUESTIONS IN ENGLISH


Welcome to our site.It is Originally Created For Most Important General Knowledge and Awareness for all Competitive Government Exam Like to  SSC,NDA,BANK,WBCS,CGL,UPSC, RAILWAY, STATE JOB Preparation given to us.We get More Found Lates Current Affairs,Mock Test,History, Geography, Science Of All Part,Lucent,News Paper Releted G.K and G.A


1. The book titled 'The Life and Death of Adolf Hitler' is penned by ?

(a) Z.A. Bhutto (b) James Cross Giblin
(c) J.M. Barrie (d) Gunnar Myrdal

Ans:- B

2. Bos Taurus is a scientific name of ?

(a) Buffalo (b) Horse
(c) Cow (d) Cat

Ans:- C

3. …………………… is the Kuchipudi dancer ?

(a) Anupama Mohan (b) Bimbavati Devi
(c) Arush Mudgal (d) Swapnasundari

Ans:- A

4 .…………….. includes all prokaryotic organism likes bacteria, cynobacterioa and archiobacteria ?

Ans:- C

(a) Animalia (b) Protista
(c) Monera (d) Planatae

5. Which one of the following is not a computer language?

(a) Cobol (b) Visual Basic
(c) HTML (d) Netscape

Ans:- D

6. World's largest Charkha (spinning wheels) that was unveiled at Terminal 3 of the Indira Gandhi International Airport (IGI), New Delhi is made of the teak wood of which country?

(a) Burma (b) Sri Lanka
(c) Nepal (d) Ukraine

Ans:- A

7. The Union Cabinet recently approved The High Courts (Alteration of Names) Bill, 2016 to be introduced in the Parliament. The bill will facilitate the changing of the names of which two high courts?

(a) Bombay High Court and Calcutta High Court
(b) Bombay High Court and Madras High Court
(c) Calcutta High Court and Madras High Court
(d) Bombay High Court and Gauhati High Court

Ans:- B

8. Linux is an example of ...........

(a) Freeware
(b) Open source software
(c) Shareware
(d) Complimentary

Ans:- B

9. A .......... is used to read handwritten or printed text to make a digital image that is stored in memory ?

(a) Printer (b) Laser beam
(c) Scanner (d) Touchpad

Ans:- C

11. You organize files by storing them in ...............
(a) Archives (b) Lists
(c) Indexes (d) Folders

Ans:- D

14. In which of the following cities are located 3 zonal headquarters of Indian Railways?

(a) Guwahati (b) Mumbai
(c) New Delhi (d) Kolkata

Ans:- D

15. Who of the following is known for having designed the first railway timetables?

(a) George Bradman
(b) George Bernard Shaw
(c) George Bradshaw
(d) George Brummel

Ans:- C

16. Which of the following is the largest railway junction in India?

(a) Delhi (b) Bhatinda
(c) Mathura (d) Allahabad

Ans:- C

17. Which of the following is the eastern-most division of the Indian Railways?

(a) Tinsukia (b) Lumding
(c) Rangiya (d) Katihar

Ans:- A

18. Over which of the following rivers is the world's highest railway bridge in Kashmir being constructed?

(a) Chenab (b) Jhelum
(c) Sutlej (d) Indus

Ans:- A

19. Who among the following was the first Governor General of India?

(a) Lord Amherst
(b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Metcalfe
(d) Robert Clive

Ans:- A

20. Which one of the following is not a constituent of biogas?

(a) Methane (b) Carbon dioxide
(c) Hydrogen (d) Nitrogen dioxid

Ans:- D




NOTE,

For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

RELATED TO,

general awareness |  general awareness 2019 | general awareness in English | general awareness 2018 |ssc general awareness| general awareness for rrb |  rrb ntpc general awareness | general awareness for rrb ntpc |ssc cgl general awareness | static general knowledge |
ssc cgl general awareness | ssc je general awareness | banking awareness | general awareness for rrb   ntpc 2019 static gk for bank exams

Post a comment

0 Comments