Basudeb

General Awareness | General Awareness in English |ssc general awareness| NTPC General Awareness

GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER | 


MOST IMPORTANT GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER



1. Bar is a unit of which one of the following?

(a) Force (b) Energy
(c) Pressure (d) Frequency

Ans:- C

2. Which of the following metals are present in haemoglobin and chlorophyll, respectively?

(a) Fe and Mg (b) Fe and Zn
(c) Mg and Zn (d) Zn and Mg

Ans:- A

3. Which one of the following is a programme that converts high level language to machine language?

(a) Linker (b) Assembler
(c) Interpreter (d) Compiler

Ans:- D

4. Which one of the following glands produces the growth hormone (somatotrophin)?

(a) Adrenal (b) Pancreas
(c) Pituitary (d) Thyroid

Ans:- C

5. Which of the following does not form part of current account of Balance of Payments?

(a) Export and import of goods
(b) Export and import of services
(c) Income receipts and payments
(d) Capital receipts and payments

Ans:- D

6. Which one of the following Schedules of the Constitution of India includes the disqualification of a Legislator on grounds of defection?

(a) 8th Schedule (b) 7th Schedule
(c) 9th Schedule (d) 10th Schedule

Ans:- D

7. Which one of the following causes the
chikungunia disease?

(a) Bacteria (b) Helminthic worm
(c) Protozoan (d) Virus

Ans:- D

8. Which one of the following vitamins helps in clotting of blood?

(a) Vitamin-A (b) Vitamin-B6
(c) Vitamin-D (d) Vitamin-K

Ans:- D

9. The ‘Thomas Cup is associated with

(a) Table Tennis (b) Lawn Tennis
(c) Badminton (d) Billiards

Ans:- C

10. Which one among the following pairs is correctly matched?

(a) The Second Battle : Defeat of Jaichand
of Tarain of Kannauj by Muhammad of Ghori

(b) The First Battle of : Defeat of Sikander
Panipat Lodhi by Babur

(c) The Battle of : Defeat of Humayun
Chausa by Sher Shah

(d) The Battle of : Defeat of Rana
Khanwa Pratap by Akbar

Ans:- B

11. What is the purpose of adding baking soda to dough?

(a) To generate moisture
(b) To give a good flavour
(c) To give good colour
(d) To generate carbon dioxide

Ans:- D

12. The ‘Arthasastra’ is a treatise on which one of the following?

(a) Economics
(b) Environment
(c) Political Philosophy
(d) Religion in Administration

Ans:- C

13. Which one of the following glands in the human body stores iodine?

(a) Parathyroid (b) Thyroid
(c) Pituitary (d) Adrenal

Ans:- B


14. India's first integrated Defense Communication Network (DCN) has been launched in which of the following cities?



(a) New Delhi (b) Lucknow
(c) Ahmedabad (d) Kochi

Ans:- A

15. As of now, how many countries are members of Nuclear Suppliers Group (NSG)?

(a) 48 (b) 56
(c) 64 (d) 96

Ans:- A

16. India's first AYUSH university will be set up in which state of India?

(a) Sikkim (b) Haryana
(c) Karnataka (d) West Bengal

Ans:- B

17. Junk e-mail is also called .....................

(a) Crap (b) Spoof
(c) Sniffer script (d) Spam

Ans:- D

18. File extension is used ?

(a) For naming the file
 (b) To ascertain that file name is not lost
(c) To identify file
 (d) To identify file type

Ans:- D

19. ALU of CPU has ?

(a) RAM space
(b) Register
(c) Byte space
(d) Secondary storage space

Ans:- B

20. What happens when operating system is located in RAM?

(a) Copying (b) Device driving
(c) Booting (d) Multitasking

Ans:- C

21. Gorakhpur which has the longest railway platform in the world is located in which of the following states?

(a) Odisha (b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh (d) Chhattisgarh

Ans:- C

22. Which of the following stations has all the three guages viz. broad, metre and narrow?

(a) Lucknow (b) Chandigarh
(c) Shimla (d) Siliguri

Ans:- D

23. Which of the following stations was formerly known as Victoria Terminus?

(a) Churchgate Railway Station
(b) Mumbai Central
(c) Lokmanya Tilak Terminus
(d) Chhatrapathi Shivaji Terminus

Ans:- D

24. Which Country will host FIFA World Cup 2022?
(a) Qatar (b) Brazil
(c) France (d) Russia

Ans:- A

25. Which male athlete has been crowned IAAF male athlete of the year 2016?

(a) UsainBolt (b) BritonMoFarah
(c) ThiagoBraz (d) EliudKipchoge

Ans:- A

26. The winner of the International Children's Peace Prize 2016 belongs to which country?

(a) India (b) Pakistan
(c) Bangladesh (d) Nepa

Ans:- A



RELETED TO,

general awareness | general awareness 2019 | general awareness in English | general awareness 2018 |ssc general awareness|  general awareness for rrb |  rrb ntpc general awareness | general awareness for rrb ntpc | ssc cgl general awareness | static general knowledge | 
ssc cgl general awareness | ssc je general awareness | banking awareness | general awareness for rrb   ntpc 2019 static gk for bank exams

Post a comment

0 Comments