Basudeb

General Awareness on 2020 | General Awareness in english | NTPC General Awareness | SSC General Awareness | Lates General Awareness |

GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER | GENERAL AWARENESS IN ENGLISH



MOST IMPORTANT GENERAL AWARENESS FOR ALL COMPETITIVE EXAM


1. The joint sitting of both Houses of Indian
Parliament is held in connection with –

(a) Constitutional amendment bill
(b) Ordinary bill
(c) Money bill
(d) Election of the Vice – President of India

Ans:- B

2. Which one of the following glands produces the growth hormone (somatotrophin)?

(a) Adrenal (b) Pancreas
(c) Pituitary (d) Thyroid

Ans:- C

3. When had Muslim league passed the resolution "Divide and Quit" movement ?

(a) 1945 (b) 1943
(c) 1944 (d) None of these

Ans:- B

4. What is the ratio of money held by the public in currency to that they held in deposit ?

(a) The currency deposit ratio
(b) The reserve deposit ratio
(c) Cash reserve ratio
(d) Cash deposit ratio

Ans:- A

5. The chemical behavior of an atom depends upon –

(a) the number of Neutrons in the nucleus
(b) the number of Nucleons in the nucleus
(c) the number of Protons in its nucleus
(d) the number of Electrons orbiting around the nucleus

Ans:- D

6. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because ?

(a) its concentration remains always higher thanother gases
(b) it is used in photosynthesis
(c) it absorbs infrared radiation .
(d) it emits visible radiation

Ans:- C

7. Laser is a device to produce ?

(a) a beam of white light
(b) coherent light
(c) microwaves
(d) X-rays

Ans:- B

8. In the human body, Cowper's glands form a part of which one of the following system?

(a) Digestive system
(b) Endocrine system
(c) Reproductive system
(d) Nervousystem

Ans:- C

9. 88th amendement of the Indian Constitution is related to –

(a) The demarcation of new boundaries
between states
(b) The Constitution of the National Judicial
Commission
(c) Empowering the Centre to levy and
appropriate Service tax
(d) Readjustment of electroal constituencies on
the basis of the population census 2001

Ans:- C

10. ‘Dyarchy’ was first introduced in India under ?

(a) Morley-Minto reforms
(b) Montford reforms
(c) Simon Commision plan
(d) Government of India Act, 1935

Ans:- A

11. When Lord Mountbatten became the  of Infirst Governor-Generaldia, who among the following became the Governor-General for pakistan ?

(a) Lord Mountbatten
(b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Liaquat Ali Khan
(d) Shaukat Ali

Ans:- B

12. Fiscal Policy in India is formulated by
(a) the Reserve Bank of India
(b) the Planning Commission
(c) the Finance Ministry
(d) the Securities and Exchange Board of India

Ans:- C

13. Many Fungi belonging to the genera
Microporum Trichophyton and Epidermophyton are responsible for –

(a) Filarial (b) Cancer
(c) Ringworms (d) AIDS

Ans:- C

14. Malaria in the human body is caused by which one of the following organisms?

(a) Bacteria (b) Virus
(c) Mosquito (d) Protozoan

Ans:- D

15. The focal length of convex lens is ?

(a) the same for all colours
(b) shorter for blue light than for red
(c) shorter for red light than for blue
(d) maximum for yellow light

Ans:- B

16. The Name of Ram Prasad Bismil is associated with?

(a) Kanpur Conspiracy Case
(b) Alipore Conspiracy Case
(c) Kakori Conspiracy Case
(d) Meerut Conspiracy Case

Ans:- C

17. The Indian Research Station 'Himadri' is located at ?

(a) Siachen (b) Darjeeling
(c) Arctic Region (d) Antarctica

Ans:- C

18. What is the theme of the first-ever "National Yoga Olympiad", which has been organized by the NCERT?

(a) Yoga for Peace and Dhyana
(b) Yoga for Health and Harmony
(c) Yoga fo r Kriya and Harmony
(d) Yoga for Emotional and Mental development

Ans:- B

19. Mohammad Shahid is associated with which sports?

(a) Hockey (b) Badminton
(c) Wrestling (d) Boxing

Ans:- A

20. KG Subramanyan, who passes away recently, was a famous personality of which field?

(a) Art (b) Journalism
(c) Sports (d) Politics

Ans:- A

21. Which of the following countries has become the newest member of the Missile Technology Control Regime (MTCR)?

(a) Canada (b) India
(c) Brazil (d) Poland

Ans:- A

22. Vertical space between lines of text in document is called ?

(a) Double space (b) Line gap
(c) Single space (d) Line spacing

Ans:- D

23. Full form of CD-RW is ?

(a) Compact Drum, Read, Write
(b) Compact Diskette, Read, Write
(c) Compact Disc, Read-only then Write
(d) Compact Disc-Rewritable

Ans:- D

24. Password makes users capable ?

(a) To enter into system quickly
(b) To use time efficiently
(c) To retain the secrecy of files
(d) To make file structure simple

Ans:- C

25. Files deleted from hard disc are sent to ?

(a) Dustbin (b) Floppy Disc
(c) Clip board (d) Recycle bin

Ans:- D

26. Fairy Queen, the world's oldest steam locomotive in regular operation, plies between New Delhi and -?

(a) Shimla (b) Alwar
(c) Kalka (d) Gwalior

Ans:- B

27. Who of the following was the first Railway Minister of independent India?

(a) John Mathai
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Shanmugham Shetty

Ans:- A

28. In which city is the Wheel and Axle Plant of the Indian Railways located?

(a) Kapurthala (b) Varanasi
(c) Bangalore (d) Rae Barelly

Ans:- C

29. Who won the 2016 World Chess Championship?

(a) Sergey Karjakin
(b) Garry Kasparov
(c) Viswanathan Anand
(d) Magnus Carlsen

Ans:- D

30. Indian railways will introduced which system to check collisions between tracks to reduce train accidents by keeping a record of the track maintenance and will also provide better visibility during foggy days?

(a) Rail Saver (b) Tri-Netra
(c) i-Netra (d) Track Saver

Ans:- B


RELATED TO,


general awareness | general awareness 2019 | general awareness in English | general awareness 2018 |ssc general awareness|  general awareness for rrb |  rrb ntpc general awareness | general awareness for rrb ntpc | ssc cgl general awareness | static general knowledge | 
ssc cgl general awareness | ssc je general awareness | banking awareness | general awareness for rrb   ntpc 2019 static gk for bank exams

Post a comment

0 Comments