Basudeb

General Awareness on 2020 | UPSC,SSC,RRB NTPC, BANKING General Awareness |

General Awareness 2020 | General Awareness in English | NTPC,SSC, BANKING General Awareness |

Most Important General Awareness Questions and Answer | Lates General Awareness |



1. Which among the following parts of a plant is involved in gaseous exchange?

(a) Stomata (b) Lenticels
(c) Vacuoles (d) Stomata & Lenticels

Ans:- D

2.  Who among the following led the agitation against the Partition of Bengal (1905)? 

(a) Surendranath Banerjee
(b) C.R. Das
(c) Ashutosh Mukharjee
(d) Rabindra Nath Tagore

Ans:- A

3. Graphite is used in nuclear reactors for –

(a) reducing the speed of fast neutrons
(b) cooling the reactor
(c) absorbing neutrons
(d) None of the above


Ans:- A

4. The Republic Day parade, held every year, is organized by which of the following ministries?

(a) Union Home Ministry
(b) Union Ministry of Defence
(c) Union Ministry of Finance
(d) Union Ministry of Information and
Broadcasting

Ans:- B

5. Which of the following articles can not be suspended upon the proclamation of the National Emergency?

(a) Article 20 and 21
(b) All Fundamental Rights
(c) All Fundamental Rights and Directive
Principles of State Policy
(d) None of the above

Ans:- A

6. What would be the effect on an economy if money supply is increased more than market expectations because of decision on part of the Central Bank?

(a) Balance of Payment increases
(b) Growth in Import
(c) Hyperinflation
(d) Stagflation


Ans:- C

7. How many members are nominated by the governor in the Legislative Council of the State?

(a) 1/3rd of the total membership
(b) 1/6th of the total membership
(c) 1/12th of the total membership
(d) 12 members

Ans:- B

8. Which of the following book is centred on “Environment”?

(a) The Late, Great Planet Earth
(b) Silent Spring
(c) Here I stand
(d) And then One Day

Ans:- B

9. Pandit Jawaharlal Nehru drafted the resolution on Fundamental Rights an Economic Programme at which session of Indian National Congress?

(a) Lahore Session (b) Bombay Session
(c) Calcutta Session (d) Karachi Session

Ans:- D

10. If an insect that feeds on feces sits on the food you are going to eat, you are most likely to be infected by which disease?

(a) Tuberculosis (b) Cholera
(c) Typhoid (d) Hepatitis B

Ans:- C

11. Which of the following is not an antibiotics?

(a) Penicilin (b) Ampicilin
(c) Streptomycin (d) Aspirin

Ans:- D

12. In which north east state of India Rongbang dare waterfall is situated?

(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manipur (d) Mizoram


Ans:- B

13. The purpose of ‘selective credit control’ in hands of Reserve Bank of India is to –

(a) Diversify credit to sensitive commodities.
(b) Diversify credit to selected sectors.
(c) Regulate credit in sensitive commodities.
(d) Regulate credit in priority sectors.

Ans:- C

14. Mitosis is a type of cell division in which –

(a) The chromosomes maintain their original
number.
(b) The chromosome number is reduced to half.
(c) The Chromosome number is doubled.
(d) The chromosome number is reduced to one fourth.

Ans:- C

15. WiMax stands for – Wimax

(a) Worldwide interoperability for Microwave
Access
(b) Wireless Maximum
(c) Wireless international Microwave Access
(d) Worldwide Microwave Access

Ans:- A

16. Ginger is an example of –

(a) Modified Node (b) Modified Root
(c) Modified Stem (d) Tap Root


Ans:- C

17. Which of the following is not the mission of ISRO?

(a) SURYA
(b) Mars Orbiter Mission
(c) YOUTHSAT
(d) ADITYA-1


Ans:- A

18. What is the ratio of money held by the public in currency to that they held in deposit ?

(a) The currency deposit ratio
(b) The reserve deposit ratioSS
(c) Cash reserve ratio
(d) Cash deposit ratio

Ans:- A

19. If the length of a simple pendulum is halved then its period of oscillation is –

(a) doubled
(b) halved
(c) increased by a factor 2
(d) decreased by a factor 2


Ans:- D

20. Kalinga Prize is given in which of the following fields ?

(a) Arts (b) Medicine
(c) Creative writing (d) Science

Ans:- D

21. Which state Government launched Kalinga Sikha Sathi Yojana (KSSY)?

(a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra
(c) Odisha (d) Kerala

Ans:- C

22. Two different files can have the same name if .................

(a) they are in different folders
(b) they are on different drives
(c) they are on the same drive
(d) both (a) and (b)


Ans:- D

23. A device that is connected to the motherboard is .................

(a) called an external device
(b) called an adjunct device
(c) called a peripheral device
(d) must connect using ribbon cable

Ans:- D

24. The first computers were programmed using .................

(a) assembly language (b) machine language
(c) spaghetti code (d) source code

Ans:- B

25. Provide the means to move the pointer on the screen and give information to the computer by clicking its buttons .................

(a) scanner (b) mouse
(c) keyboard (d) program


Ans:- B

26. Read the Following Railway Headquarters and Identify which is False ?

(a) South-Central Railway - Secunderabad
(b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai
(d) North Railway - New Delhi

Ans:- B

27. First Indian train was started ?

(a) From Calcutta to Delhi
(b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat
(d) From Mumbai to Madras

Ans:- B

28. Where is Asia's biggest Container Depot located?

(a) mughal sarai (b) Gorakhpur
(c) Delhi (d) kolkata

Ans:- C

29. Which is the longest train in India?

(a) jansadharan exp (b) shivganga express
(c) duronto (d) prayagraj express

Ans:- C

30. Which is the slowest train in India?

(a) Nilgri Express (b) vivek express
(c) shram shakyti exp (d) mahamana express

Ans:- A

31. Name the application launched by Reliance communication for international calling.

(a) RCT Abroad (b) RSI India
(c) RGC India (d) JIO Global

Ans:- C

32. Where was the 17th annual Latin Grammy Awards held ?

(a) Florida (b) Las Vegas
(c) Mexico (d) New Jersey

Ans:- B

33. Scientists has genetically modified photosynthesis process to increase crop yield by ?

(a) 11 Percent (b) 12 Percent
(c) 15 Percent (d) 17 Percent

Ans:- C

34. Which player has been sentenced 8-year ban By NADA?

(a) Dharambir Singh (b) Narsingh Yadav
(c) Rahul Bhatnagar (d) Mr. M. Syamlal

Ans:- A



Related to,


Post a comment

0 Comments