Basudeb

general awareness | general awareness 2019 | general awareness in English | general awareness 2018 | ssc general awareness | rrb ntpc general awareness

General Awareness Questions and Answer:-


Welcome to our site.It was Originally Created For Most Important General Knowledge and Awareness for all Competitive Government Exam Like to  SSC,NDA,BANK,WBCS,CGL,UPSC, RAILWAY, STATE JOB.We get More Found Lates Current Affairs,Mock Test,History, Geography, Science Of All Part,Lucent,News Paper Releted G.K and G.A


MOST IMPORTANT GENERAL AWARENESS FOR ALL COMPETITIVE EXAM


1. Which is the symbiotic associations forms a lichen?

Ans:-  An algae and a fungus

2. The headquaters of which one of the following organizations is not in Geneva?

Ans:- Food and Agricultural Organisation

3. Which Amendment Act is referred as mini constitution?

Ans:- 42nd Constitutional Amendment Act, 1976

4. Inflation is caused by--

Ans:-  increase in money supply and decrease in production

5.  The equilibrium of a firm under perfect
competition will be determined when ?

Ans:- Marginal Revenue = Marginal Cost

6. Arihant is a ?

Ans:- Nuclear-powered ballistic missile submarine

7. The city of Prayag was named Allahabad - the city of Allah by --

Ans:- Akbar

8. Chromosomes are made up of ?

Ans:-  DNA and Protein

9. While the computer executes a program, the program is held in ?

Ans:-  RAM

10. Presidential form of government consists of the ?

Ans:-
(a) Popular election of the President
(b) No overlap in membership between the executive and the legislature
(c) Fixed term of office

11. Which places of Sikh religious heritage is not in India?

Ans:-  Nankana Sahib

12. How many players are there in a Polo team ?

Ans:-

13. Hemophilia is ?

Ans:-  a hereditary defect

14. In human body, vitamin A is stored in the –

Ans:- liver

15. Ondometer is a –

Ans:- Measuring instrument for frequency of electromagnetic waves

16. Which acid is used in rubber, textile, leather and electroplating industries ?

Ans:- Methanoic acid

17. What is the main folder on a storage device called?

Ans:- Root directory 

18. To view information on the web you must have a ?

Ans:-.  Web browser

19. A file is often referred to as a(n) .............

Ans:- Document

20. To protect yourself from computer hacker intrusions you should install a ?

Ans:- Firewall 

21. What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server system?

Ans:- Mainframe

22. When was the first train steamed off in India?

Ans:- 1853

23. Which headquarters of the newly established railway zone 'East Coast
Railways'?

Ans:- Bhubaneswar

25. Which train in India has the longest route length?

Ans:- Kanyakumari - Dibrugarh Vivek Express

26. Where is the Railway Staff College located?

Ans:- Vadodara

27. Which  is the longest railway bridge in India located?

Ans:-  Vembanad Lake


Note:-

For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

Related to,

general awareness |general awareness 2019 |general awareness in English|general awareness 2018 |ssc general awareness| general awareness for rrb |rrb ntpc general awareness |general awareness for rrb ntpc | ssc cgl general awareness | static general knowledge |  ssc cgl general awareness |ssc je general awareness | banking awareness| general awareness for rrb   ntpc 2019 | static gk for bank exams.

Post a comment

0 Comments