Basudeb

General Awareness Questions and Answer 2020 in English | NTPC,SSC Awareness |

General Awareness | General Awareness in English

Most Important General Awareness Questions and Answer in English.



1. Which of the following is not evident at
Mohenjodaro?

(a) Pasupati seal
(b) Great granary and great bath
(c) Multi-pillared assembly hall
(d) Evidence of double burials

Ans:- D

2. Which one of the following is not a part of early Jains literature?

(a) Therigatha (b) Acarangasutra
(c) Sutrakritanga (d) Brihatkalpasutra

Ans:- A

3. When did Delhi first become capital of a
kingdom?

(a) At the time of Tomar dynasty
(b) Tughlaq dynasty
(c) Lodhi dynasty
(d) None of these

Ans:- A

4. Total schedules in Indian Constitution are:

(a) 22 (b) 10 (c) 16 (d) 12

Ans:- D

5. Who was the President of the Constituent Assembly?

(a) Rajendra Prasad (b) B. R. Ambedkar
(c) K. M. Munshi (d) G. V. Mavlankar

Ans:- A

6. By Which name/names is our country mentioned in the constitution?

(a) India and Bharat
(b) India and Hindustan
(c) Bharat Only
(d) India, Bharat and Hindustan

Ans:- A

7. Per capita Income of a country derived from

(a) National Income
(b) Population
(c) National Income and Population both
(d) None of these

Ans:- C

8. Which one of the following agencies of Indian Government implements the price support scheme (PSS)?

(a) FCI (b) NAFED
(c) Agriculture pricing agency of India
(d) None of the above

Ans:- B

9. ‘Udyog Bandu’ is a/an ?

(a) labour supplying agency
(b) sick Industry rehabilitation agency
(c) committee to assist industrial units in solving
time bound establishment and related problems
(d) agency for financing industrial development

Ans:- C

10. Which one of the following is a vector quantity?

(a) Momentum (b) Pressure
(c) Energy (d) Work

Ans:- A

11. The working principle of a washing machine is :

(a) centrifugation (b) dialysis
(c) reverse osmosis (d) diffusion

Ans:- A

12. Acid rain is caused by the pollution of
environment by

(a) carbon dioxide and nitrogen
(b) carbon monoxide and carbon dioxide
(c) ozone and carbon dioxide
(d) nitrous oxide and sulphur dioxide

Ans:- A

13. The wine is prepared by the process of

(a) fermentation (b) catalysation
(c) conjugation (d) displacement

Ans:- A

14. Which one of the following hormones contains iodine?

(a) Thyroxine (b) Testosterone
(c) Insulin (d) Adrenaline

Ans:- A

15. The major component of honey is ?

(a) glucose (b) sucrose
(c) maltose (d) fructose

Ans:- D

16. Octopus is ?

(a) an arthropod (b) an echinoderm
(c) a hemichordate (d) a mollusc

Ans:- D

17. Who is the author of the book ‘Harry Potter’ and the ‘Half-Blood Prince’?

(a) Mark Twain (b) J. K. Rowling
(c) William Shakespeare
(d) Jules Verne

Ans:- A

18. Which of the following games is not included in the Olympic Games?

(a) Skiing (b) Cycling
(c) Cricket (d) Archery

Ans:- C

19. In context to India's defence structure ‘Agni missile’ is _____.

(a) Surface-to-air (b) Air-to-air
(c) Air-to-surface (d) Surface-to-surface

Ans:- D

20. What does NPR stand for?

(a) National Population Programme
(b) National Population Project
(c) National Population Register
(d) National Population Production

Ans:- C

21. NASA recently gave its approval to New Horizons mission to investigate a mysterious object in kuiper Belt. Name the mysterious object ?

(a) 2014 MU69 (b) 2014 MU68
(c) 2015 MU69 (d) 2014 MV69

Ans:- A

22. Which state has recently banned e-cigarettes?

(a) Kerala (b) Nagaland
(c) Assam (d) Bihar

Ans:- A

23. The book “When Breath Becomes Air” has been authored by whom?

(a) Ruskin Bond (b) Raj Kotwal
(c) Paul Kalanithi (d) Zalmay Khalilzad

Ans:- B

24. Applications are often referred to as ?

(a) Data files (b) executable files
(c) system software (d) the operating system

Ans:- B

25. PC stands for ?

(a) Personal Comprehension
(b) Personal Computing
(c) Personal Computer
(d) Personal Calculations

Ans:- C

26. A directory within a directory is called ?

(a) Mini Directory (b) Junior Directory
(c) Part Directory (d) Sub Directory

Ans:- D

27. A(n) ................. is created by an application?

(a) executable file (b)  software program
(c) document (d) operating system

Ans:- A

28. First underground railway (Metro Railway) started in which year?

(a) 1982 (b) 1989
(c) 1984 (d) 1992

Ans:- C

29. Shatabdi Express train introduced in ?

(a) 1984 (b) 1988
(c) 1990 (d) 1985

Ans:- B

30. At which of the following place Diesel
Component Works is established ?

(a) Jamshedpur (b) Patiala
(c) Perambur (d) Warangal

Ans:- C

31. _______Zone is the largest in Indian Railways ?

(a) Central Railway (b) Northern Railway
(c) Eastern Railway (d) Western Railway

Ans:- C

32. Who launched Pradhan Mantri Grameen Awas Yojna in Agra?

(a) Pranab Mukherjee(b) Rajnath Singh
(c) Narendra Modi (d) Arun Jaitley

Ans:- C

33. Where was a recent mock drill conducted by NSG?


(a) Jammu & Kashmir (b) Punjab
(c) Maharashtra (d) New Delhi

Ans:- D

34. Which country has launched the world's longest secure quantum communication line?

(a) China (b) Japan
(c) USA (d) Russia

Ans:- A




Related to,


Post a comment

0 Comments