Basudeb

General Knowledge (GK) 2020 questions and answers. Current GK Quiz Questions, News, Topics - Dailygkstudy

GENERAL AWARENESS | GENERAL AWARENESS IN ENGLISH

MOST IMPORTANT GENERAL AWARENESS QUESTIONS AND ANSWER FOR NTPC,SSC, BANKING EXAM.



1. The Chief of State Election Commission is
appointed by –?

(a) The President
(b) The Governor
(c) The committee of elected members of State Legislative Assembly
(d) Election Commission of India

Ans:- B

2. 'Freon' used as refrigerants is chemically known as ?

(a) chlorinated hydrocarbon
(b) fluorinated hydrocarbon
(c) chlorofluoro hydrocarbon
(d) fluorinated aromatic compound

Ans:- C

3. In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid?

(a) 1853 (b) 1854 (c) 1856 (d) 1858

Ans:- A

4.  Who of the following constitutes a Finance Commission for a State in India?

(a) The President of India
(b) The Governor of the State
(c) The Union Finance Minister
(d) The Union Cabinet

Ans:- B

5. Bluetooth technology allows ?

(a) wireless communications between
equipments
(b) signal transmission on mobile phones only
(c) landline to mobile phone communication
(d) satellite television communication

Ans:- A

6. The ‘Arthasastra’ is a treatise on which one of the following?

(a) Economics
(b) Environment
(c) Political Philosophy
(d) Religion in Administration

Ans:- C

7. Who among the following was the Viceroy of India at the time of the formation of Indian National Congress?

(a) Lord Mayo (b) Lord Ripon
(c) Lord Dufferin (d) Lord Lansdowne

Ans:- C

8. As which one of the following, does carbon occur in its purest form in nature?

(a) Carbon black (b) Graphite
(c) Diamond (d) Coal

Ans:- C

9. Whose philosophy is called the Advaita?

(a) Ramanujacharya (b) Shankaracharya
(c) Nagarjuna (d) Vasumitra

Ans:- B

10. Special Drawing Rights [SDRs] relate to -

(a) the World Bank
(b) the Reserve Bank of India
(c) the World Trade Organisation
(d) the International Monetary Fund

Ans:- D

11. The income elasticity of demand for inferior goods is ?

(a) less than one (b) less than zero
(c) equal to one (d) greater than one

Ans:- B

12. Which schedule of the Constitution of India contains the three lists that divide powers between the Union and the states?

(a) Fifth (b) Sixth (c) Seventh (d) Eigth

Ans:- C

13. Which of the following is not an algae?

(a) Blue Algae (b) Green Algae
(c) Red Algae (d) Brown Algae

Ans:- A

14. In which one of the following Indian States is the game of polo said to have originated?

(a) West Bengal (b) Meghalaya
(c) Manipur (d) Sikkim

Ans:- C

15. ‘And Then One Day : A Memoir ’ is an
autobiography of ?

(a) Kamal Hasan (b) Shahrukh Khan
(c) Naseeruddin Shah (d) Karan Johar

Ans:- C

16. Which one of the following diseases is caused by virus?

(a) Tuberculosis (b) Typhoid
(c) Influenza (d) Diphtheria

Ans:- C

17. Prokaryotic cells lack ?

(a) nucleolus
(b) nuclear membrane
(c) membrane bound by organelles
(d) All of these

Ans:- B

18. ‘Defence Expenditure’ forms part of which of the component of Union Budget?

(a) Plan Revenue Expenditure
(b) Non-Plan Revenue Expenditure
(c) Plan Capital Expenditure
(d) None of these

Ans:- B

19. The Juno spacecraft which successfully entered the Jupiter orbit recently belonged to which space agency?

(a) National Aeronautics and Space
Administration
(b) European Space Agency
(c) Japan Aerospace Exploration Agency
(d) China National Space Administration

Ans:- A

20. The 2016 National Doctors' Day that was observed recently is observed to honour which of the following legendary physicians?

(a) Sushruta
(b) Ronald Ross
(c) Kadambini Ganguly
(d) Bidhan Chandra Roy

Ans:- D

21. Which menu is selected to cut, copy, and paste?

(a) File    (b) Edit
(c) Tools (d) Table

Ans:- B

22. Storage device, inside the computer is ?

(a) CDROM (b) Zip Disk
(c) Super Disk (d) Hard Disk

Ans:- D

23. Any session of State Legislature is prorogated by –
(a) Presiding officer of the house
(b) The Chief Minister of the State
(c) The Governor
(d) None of the above

Ans:- C

24. If you are going to a site you use often, instead of having to type in the address every time, you should ............?

(a) save it as a file  (b)  make a copy of it
(c) bookmark it (d) delete it

Ans:- C

25. Through which of the following group of states does the Konkan Railways run?

(a) Maharashtra - Karnataka AndhraPradesh- Kerala
(b) Maharashtra - Karnataka - Goa - Kerala
(c) Maharashtra - Karnataka - Kerala - Tamil Nadu
(d) Karnataka - Goa - Kerala - Tamil Nadu

Ans:- B

26. The ‘official reserve transactions’ are seen as which items in Balance of Payment?

(a) Autonomous (b) Accommodating
(c) Above the line (d) None of these

Ans:- B

27. Where "Hathigumpha" inscription of Kharwel is located?

(a) Uttar Pradesh (b) Bihar
(c) Bengal (d) Odisha

Ans:- D





RELATED TO,

Post a comment

0 Comments