Basudeb

General knowledge Questions and Answer | History g.k of the tropic | gk questions in english

General knowledge Questions and Answer | History G.K |



   Very helpful and Most Importen  Questions    and Answer For All Competitive Exam..
  UPSC Civil Service, Combined Defence   (CDS), National Defence Academy (NDA),   Railway Recruitment Board (RRB), Bank
 Probationary Officers (P.O/T.O), Indian   Forest Service (IFS), Indian Economy     Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.




   MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLED RELETED TO INDIAN HISTORY ALL TROPIC


1. Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammad of Ghour at the battle of ?

Ans:- Tarain.

2. Which is the most Important source for the history of kashmir ?

Ans:- Rajatarangini.

3. A new addition of social customs during the rajpat age was ?

Ans:- Jauhar.

4. Raja Todarmal was Akbar's ?

Ans:- Finance minister.

5. The Jain scriptures were writer in ?

Ans:- Ardhamagadh.

6. The Marathi Language evolved from ?

Ans:- Sauraseni.

7. Who was the president in the Indian national Congress at the lahore session which adopted the resolution of poorna swaraj ?

Ans:- Jawaharlal Nehru.

8. The Muslim league adopted the Pakistan resolution at its session hold at lahore lahore in ?

Ans:- 1940

9. The first split in the Indian national Congress occured in ?

Ans:- 1907

10. The famous I.N.A trials took place at the red fort, Delhi in ?

Ans:- 1945

11. The Indian independence act which ultimately brought independence to india was passed by the British parliament in ?

Ans:- July, 1947

12. The enemies of chalukyays in the north were the ?

And:- Rashtrakutas.

13. Lord Ripon is best known for ?

Ans:- Local self government.

14. Who shifted his capital from delhi to agra ?

Ans:- Sikandar Lodi

15. The Muslim ruler,who introduced market regulations for the first time in india was ?

Ans:- Sher Shah Suri

16. All the shiva temple at Tanjore was built by the ?

Ans:- Cholas.

17. The name of four Navaratnas of Vikramaditya are given below of them,who was a physician ?

Ans:- Dhanvantari.

18. The Main source of revenue of the kingdom established by shivaji was ?

Ans:- Chauth



                               THE END


For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

Related to,

General knowledge Questions and Answer | History g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a comment

0 Comments