Basudeb

General knowledge Questions and Answer | History g.k of the tropic | General knowledge Questions | gk questions | gk questions in english | gk question answer

General knowledge Questions and Answer | History of all Tropic |




1. Where did Lord Buddha breadthe his last?

Ans:- Kushinagar

2. Who performed the religions rites during the early vedic age?

Ans:- Tamil

3. What was a misl

Ans:- a sikh Confederacy

4. How many Buddhism Councils where held?

Ans:- Four.

5. The Allahabad pillar inscription provides use Useful information about?

Ans:- Skandagupta.

6. The indus valley people were familiar with?

Ans:- Copper

7. The original name of the sect which letter come to be known as "Jaina" was?

Ans:- Nirgranths.

8. Who wrote the work kalpasutra?

Ans:- Bhadrababu.

9. The "Yavanas" refer to the ?

Ans:- Greeks.

10. The oldest Buddhist text is ?

Ans:- Suttanipata

11. Buddha died in Kushinagar --Kingdom of?

Ans:- Kashi

12. The no. Of states in iranian Empire was ?

Ans:- 28.

13. The alphabetical system that came out from Indo Ira relationship is ?

Ans:- Kharosth.

14. Which will come to be called "black bill" by the Indians during the freedom movement?

Ans:- Rowlatt Bill.

15. The interim government at the centre after Independence was formed?

Ans:- After the visit of the cabinet mission.

16. Khilafat movement subsided because of the ?

Ans:- Accession Of kamal pasha on the throne of Turkey

17. "A few year ago, most of the English man regarded the Indians almost as barbarians"----- whose admission was this?

Ans:- Hastings.

18. Which Gupta King announced the title of "Vikramaditya"?

Ans:- Kumara Gupta

19. Which in regarded as the earliest coin or unit of exchange?

Ans:- Nishka.

20. which one of the most important part during the Gupta period?

Ans:- Tamralipti.

21. Which dynasty did Harsha belong?

Ans:- Pushyabhutis.

22. Which book written by bhoja paramara ?

Ans:- Ayurveda Sarvasva.





                        The End.


Related to,

General knowledge Questions and Answer | Geography g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a comment

0 Comments