Basudeb

General knowledge Questions and Answer | Miscellaneous g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions |

General knowledge Questions and Answer | Miscellaneous G.K of all Part |



                           Miscellaneous
     
                      General Knowledge

                                  Part-3



1. National chemical laboratory is located at--

Ans:- Pune

2. Who had propounded the planetary laws ?
Ans:- Kepler

3. Which star is the nearest to the earth ?

Ans:- Sun

4. The water of Holy Ganges River is pure due to presence of --

Ans:- Bacteriophages

5. Image formed by the convex mirror is always --

Ans:- Virtual and erect

6. Proton was invented by --

Ans:- Rutherford

7. Which of converts chemical energy into electrical energy --

Ans:- Battery

8. The vaccine of Rabies was invented by--

Ans:- Louis Pascher

9. Plasma Research centre is located at --

Ans:- Gandhinagar

10. The battle of kurukshetra took place approximately in the year ?

Ans:- 950 B.C

11. The people of Hastinapur in the Mahabharata age ,lived in ?

Ans:- Clay House

12. In the later vedic age, which crop was known as "Vrihi" ?

Ans:- Rice

13. Mahabharata was written in ?

Ans:- 400 A.D

14. The name of the god of the god of the shudras was ?

Ans:- Pushan.

15. The hindu philosophy texts that criticised the excess of rituals in religious is ?
Ans:- Upanishad

16. The famous grammarian Patanjali was the contemporary of ?

Ans:- Pushyamitra

17. How many delegates attended the first session of indian national Congress held in 1885 ?

Ans:- 72.

18. The people of sangam age mainly warshipped ?

Ans:- Murugan.

19. Which was not an important port during sangarm age ?

Ans:- Madurai.

20. The term used for land measurement in sultanate period was ?

Ans:- Mashat.

21. Dalhousie annexed awadh for the British Empire in India through ?

Ans:- Doctrine of lapse.

22. Indian National Congress was format during the governor of generalship of ?

Ans:- Lord Dufferin

23. The first season of the Indian National Congress was held in Mumbai in the year ?

Ans:- 1885.

24. What was the name of the greek king who invaded India in 305 BC ?

Ans:- Menander.

25. who was the last Mauryan Emperor ?

Ans:- Brihadratha.




                         The End



Related to

General knowledge Questions and Answer | Miscellaneous g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Post a comment

0 Comments