Basudeb

General knowledge Questions and Answer | geography g.k | General knowledge Questions | gk questions in english


GEOGRAPHY G.K QUESTIONS AND ANSWER

Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.




MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLED RELETED TO GEOGRAPHY OF ALL TROPIC


1. The tribal Maoris are considered natives of ?


Ans:- New Zealand.


2. The primitive tribes of Andaman are descendents of ?


Ans:- Negroids.


3. Which state in india has the largest number of scheduled tribe according to the 1991 census ?


Ans:- Madhya Pradesh.


4. Brahmaputra is known as sampo in ?


Ans:- Tibet.


5. Mariana Trench is located at ?


Ans:- West pacific


6. The largest amount of saffarn comes from ?


Ans:- Jammu and Kashmir.


7. Duncan pass is located between ?


Ans:- South and Little Andaman.


8. The crystal layer of the earth is also called ?


Ans:- Sial.


9. Where is the Gulf of Manar located ?


Ans:- East of Tamil nadu.


10. Most Rivers Following west from the western ghats do not from deltas be cause of ?


Ans:- lack of vegetation free area.


11. Which of the sea-current keeps ice free some part of sea-shore of Aretic region ?


Ans:- Northern Greenland current.


12. The thermal equator is identified as the area of ?


Ans:- highest mean temperature.


13. Egypt lies in which of the climate region ?


Ans:- Hotdeserts.


14. The north pole is always in light ?


Ans:- From march 21 to September 23.


15. Contours are lines showing ?


Ans:- Places on earth at the same altitude.


16. The forces responsible for the movements of Earth's crust , erruption of Volcanoes and earthquake are ?


Ans:- tectonic forces.


17. 'Shale' is a ?


Ans:- Sedimentary rock.



                               THE END


For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.


RELETED TO,

General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions |  general knowledge questions|general knowledge quiz | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer |current affairs quiz |gk questions and answers |gk questions for kids  easy| general knowledge questions and answers|common general knowledge Questions and Answer|general knowledge questions with answers |gk questions for class|gk questions 2018|gk question answer in hindi|gk online test.

Post a comment

0 Comments