Basudeb

General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk questions | gk questions in english | gk question answer

GENERAL AWARENESS QUESTIONS


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.




MOST IMPORTANT NEWS PAPER GENERAL AWARENESS


1. Who is associated with the invention of Nylon ?

Ans:- Dr. Wallace


2. The world trade organisation was formed in ?

Ans:- 1995

3. Largest mica deposits are in ?

Ans:- India

4. Copper is refined by ?

Ans:- Roasting.

5. Which is the metals occurs in free state

Ans:- Lead.

6. A Periscope works on the principal of ?

Ans:- total internel reflection.

7. A rear view mirror for driving is ?

Ans:- convex

8. Carbon dioxide is ?

Ans:- an oxidising agent.

9. Which one is use as preservative for food stuff ?

Ans:- Sodium Benzoate.

10. Which chola kings conquered ceylon (Singhal) first ?

Ans:- Rajaraji -1

11. A Trade policy consists of ?

Ans:- Export-import policy.

12. Mahalanobis Model has been associated with which five-year plane ?

Ans:-: 2nd five year plane .

13. Who is the rajput kings defeated Muhammad ghori for the first time ?

Ans:- Baghel  Bhim.

14. What is needed for creating demand ?

Ans:- Production.

15. Rath temples Mahabalipuram were built in the which pallava ruler ?

Ans:- Narasinghavarman 1

16. A copper disc has a hole ,if the disc is heated the size of the hole ?

Ans:- increases.

17. The vice-president is the ex-officio chairman of the ?

Ans:- Rajya Sabha




THE END


For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.

Related to,


General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions |  general knowledge questions|general knowledge quiz | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer |current affairs quiz |gk questions and answers |gk questions for kids  easy| general knowledge questions and answers|common general knowledge Questions and Answer|general knowledge questions with answers |gk questions for class|gk questions 2018|gk question answer in hindi|gk online test.

Post a comment

0 Comments