Basudeb

General knowledge Questions and Answer | indian polity and economic g.k of the tropic | gk questions | gk questions in english |

General knowledge Questions and Answer | Indian Economy and Polity


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.


   Most Important  Questions and Answer
    Related to Indian Polity and  Economic



1. Which amoung the part is a later addition to the construction ?

Ans:- IV (A)

2. The differences between GNP and NNP is ?
Ans:- equal to the capital depreciation

3. Which of the following in not a non- plan expenditure ?

Ans:- Central assistance for state and VT plans.

4. Directive principles of state policy is ?




Ans:- non-justiciable

5. Social Darwinism Means ?

Ans:- Peaceful evolution of the society.

6. Government is, in fact ?

Ans:- an agent of the state.

7. Which indian jurist held the office of the president of international court of justice ?

Ans:- Nagender Singh.

8. Total revenue of a firm is maximum when marginal revenue ?

Ans:- becomes zero.

9. When average cost increases marginal cost is ?

Ans:- above average cost.

10. Which of the treated as artificial currency ?

Ans:- SDR

11. Development means economic growth plus ?

Ans:- social change.

12. The important function of taxation in India is to ?

Ans:- Generate funds for government expenditure.

13. The support prices of foodgrains in India are recommended by ?

Ans:- Agricultural prices commission.

14. Integrated Rural Development programme (IRDP) was launched in ?

Ans:- 1978.

15. Which plan recommended zero-based Budgeting as a step to control public expenditure?

Ans:- Seventh Plan.

16. Disguised unemployment is the prominent feature of ?

Ans:- Primary Sector.



                               The End



For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to 
all kinds of g.k posts.



Related to,

General knowledge Questions and Answer | indian economic and polity | g.k of the tropic | General awareness questions and answers | General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions | gk questions 2019 | general awareness questions in english | gk question answer | gk questions and answers | gk online test. 

Thanking You.

Post a comment

0 Comments