Basudeb

General knowledge Questions | gk questions | gk questions in english | gk question answer

GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.



GENERAL KNOWLEDGE MOCK TEST PART-1


1. Which part of the vedangas deals with the measurement of altars and places of sacrifice and is the oldest work on Geometry ?

Ans:- Sulvasutras.

2. Which part of the vedic literature is supplimented by sutras relating to phonetics of the vedangas ?

Ans:- Samhitas.

3. Who recited the hymns in the process of a sacrifice in the early vedic society ?

Ans:- Hotri.

4. In the vedic literature who were the gods of mid air according to their above ?

Ans:- Indra and Mantu.

5. What is gatha nana samsi ?

Ans:- it is a part of epic poetry that may be traced in the vedic literature meaning "song in praised of men"

6. Troposphere is the warmest part of the atmosphere because it ?

Ans:- is warmed by the earth's surface heat.

7. A river valley generally becomes broad due to ?

Ans:- Lateral erosion.

8. Trees with hard wood and dense canopy are generally found in ?

Ans:- Evergreen forests.

9. The Himalayas are the fold maoutain and are classed as ?

Ans:- New fold mountain.

10. Ocean currents are mainly caused by ?

Ans:- Temperature difference in ocean waters.

11.Who is called the father of Email ?

Ans:- Rey Tomlinson.

12. Which instrument is used to convert hi AC voltage to low AC voltage and vice versa ?

Ans:- Transformer.

13. The core of transformer is made up of ?

Ans:- Silicon steel laminations.

14. Which instrument is used to measure the density of water ?

Ans:- Hydrometer.

15. Which mirror is placed on the sides of the car ?

Ans:- Convex mirror.



                               THE END

For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.


Related to,

General knowledge Questions | gk Questions | science gk | gk questions |  general knowledge questions|general knowledge quiz | gk questions 2019 | gk questions in english | gk question answer |current affairs quiz |gk questions and answers |gk questions for kids  easy| general knowledge questions and answers|common general knowledge Questions and Answer|general knowledge questions with answers |gk questions for class|gk questions 2018|gk question answer in hindi|gk online test.

Post a comment

0 Comments