Basudeb

General knowledge Questions | gk questions | gk questions in english | gk question answer

GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS


Very helpful and Most Importen Questions and Answer For All Competitive Exam..
UPSC Civil Service, Combined Defence (CDS), National Defence Academy (NDA), Railway Recruitment Board (RRB), Bank 
Probationary Officers (P.O/T.O), Indian Forest Service (IFS), Indian Economy Service (IES), L.I.C, G.I.A, etc.



MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE
PART-2



1. Which Pallava king took the title of Agamapriya that means 'lover of sculptures' ?

Ans:- Narasinghavarman II.

2. The poona pact aimed at ?

Ans:- A joint electorate for the scheduled castes and the Hindus.

3. The indus civilization is described as a non-Aryan civilisation because ?

Ans:- it had a pictographic script.

4. Kalibanga a site of indus valley civilization is located in ?

Ans:- Ganganagar District of Rajashtan.

5. Timur attacked india and sacked Delhi during the reign of ?

Ans:- Nasiruddin Mahmd Tughlaq.

6. The Lingayats are worshippers of ?

And :- Shiva.

7. Fa Hien came to india University at Nalanda during the time of ?

Ans:- Chandragupta Vikramaditya.

8. Who described the government or india act,1935 as a "charter of slavery" ?

Ans:- Jawaharlal Nehru.

9. What role did the Indian press play in the National Movement ?

Ans:- Many newspapers took active part in propagating the freedom movement.

10. Gandhiji advocated khadi so that ?

Ans:- more employment was created.

11. Mangrove vegatation in india most extensively occurs in ?

Ans:- Sundarbans.

12. The 'Federal scheme' as envisage under the government of India act, 1935 was ?

Ans:- never implemented

13. The indian-sub-Continent lies ?

Ans:- Wholly in the northern hemisphere.

14. Which rocks could be fomed by deposits of animals shells and skeletons ?

Ans:- Limestone.

15. The first indian council act was passed ?

Ans:- in 1861.

16. The Congress ministers in the province resigned in 1939 because ?

Ans:- British Government failed to clarify the aims  of the war.

17. Who described the government of India act, 1935 as a " Charter of slavery" ?

Ans:- Jawaharlal Nehru.


     
                               THE END

For more important General Knowledge  all kinds of  g.k part i will given very very important g.k for you....so, support me..and shareing of all your friends from the website www.dailygkstudy.com to all kinds of g.k posts.


Related to,

gk quiz |science gk | gk questions |
general knowledge questions|general knowledge quiz | gk questions 2019 | gk questions in english | gk question answer |current affairs quiz |gk questions and answers |gk questions for kids  easy| general knowledge questions and answers|common general knowledge Questions and Answer|general knowledge questions with answers |gk questions for class|gk questions 2018|gk question answer in hindi|gk online test.


Post a comment

0 Comments